Midalgan extra warm

Active ingredient: warmtesmeermiddel

The text below is about the active substance warmtesmeermiddel


Introductie

Een warmtesmeermiddel maakt de huid rood en warm. Het wordt gebruikt bij spierpijn, zoals pijn in de onderrug (spit) of de nek (stijve nek).


Highlight


Werking

Spierpijn

Verschijnselen
Verkrampte spieren zijn pijnlijk en belemmeren u bij uw bewegingen en uw houding. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.

Stijve spieren, zoals een stijve nek, ontstaan als reactie op de spierpijn. Bij nekpijn kunt u uw nek bijna niet meer bewegen en de spieren in de nek voelen stijf en hard aan. De pijn kan ook uitstralen naar hoofd, schouder of arm.

Oorzaken
Oorzaken van spierpijn zijn overbelasting, bijvoorbeeld door sport of verkeerde houding, spierkramp, virusinfecties (griep), kneuzingen, spierscheurtjes of een ongeluk, zoals nekpijn door een  whiplash.

Ook sommige medicijnen kunnen spierpijn als bijwerking geven, zoals bepaalde cholesterolverlagende medicijnen.

Spierpijn voorkomen
Als u spierpijn krijgt door het sporten is het belangrijk om de spieren rustig los te maken en te rekken, met een goede warming-up en cooling-down.

Als uw spieren vaak verkrampt zijn, is het van belang regelmatig te bewegen zonder de spieren te veel te belasten. Zorg ook voor een goede houding bij het werk, bijvoorbeeld achter het bureau.
 

Behandeling
Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche.

Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn tegen spierpijn. Het geeft geen maagklachten. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na 1 tot 2 weken nog aanwezig is.

Sommige mensen hebben baat bij een warmtesmeermiddel. De warmte en de massage helpen de spieren te ontspannen. Een effect op spierpijn is echter nooit aangetoond. Warmtesmeermiddelen zijn alleen te proberen bij een spierpijn door overbelasting of kramp, zoals bij een stijve nek. Ze mogen NIET worden gebruikt bij ontstekingen in pezen of gewrichten (tenniselleboog, artrose) of bij een zweepslag (een plotseling ontstaan scheurtje in een spier, meestal in de kuit). De klachten kunnen dan juist verergeren.

Warmtesmeermiddelen zijn NIET geschikt voor kinderen onder de 2 jaar. Zij kunnen door de sterke geur een ademhalingsstilstand krijgen.

Lees meer over spierpijn . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Warm, stekend, branderig gevoel na aanbrengen.

    Dit gevoel is normaal en hoort bij de werking van dit product.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Brandwonden en heftige pijn als u dit middel smeert onder vochtige kleding of net na baden of douchen. Of als u dit smeert op de zwetende huid die is afgesloten met slecht vocht-doorlaatbare kleding.

    Dek de huid daarom niet af met verband met een plastic afdeklaag.

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk en huiduitslag.

    Stop dan met het gebruik. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Wrijf de huid goed in met het warmtesmeermiddel. Vooral de massage blijkt het positieve effect te geven op spierpijn.
  • Pas op bij aanbrengen in de buurt van slijmvliezen, zoals in de mond of op de lippen, in de neus of in de buurt van de ogen. De bestanddelen van het huidmiddel kunnen zeer irriterend zijn.
  • Zorg ervoor dat u uw handen goed wast na aanbrengen. Een klein beetje aan uw vingertoppen kan een sterk irriterend gevoel geven in uw ogen, als u per ongeluk in uw ogen wrijft.
  • Bij combinatie met vocht kunnen brandwonden ontstaan. Draag daarom geen vochtige kleding of afsluitende kleding over de huid waar het medicijn op is gesmeerd en pas op bij heftig zweten. Breng het ook niet aan net na het baden of douchen of voor, tijdens of na het zonnebaden.

Wanneer?
Naar behoefte enkele malen per dag aanbrengen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Raadpleeg uw arts als de spierpijn na 1 tot 2 weken nog niet is verdwenen.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Smeer echter niet tegelijkertijd andere huidmiddelen op de plaats waar u een warmtesmeermiddel heeft aangebracht. U heeft dan meer kans op irritatie. Wacht tot de rode huid is weggetrokken voordat u een ander medicijn wilt smeren.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is niet veel bekend over de veiligheid van warmtesmeermiddelen bij gebruik tijdens de zwangerschap. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Wel is bekend dat sterk geurende middelen de ademhaling van kinderen onder de 2 jaar kan laten stokken. Wrijf het daarom nooit zo, dat de baby het kan inademen.

.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Er zijn verschillende warmtesmeermiddelen op de markt, met onder andere de merknamen Perskindol Active, Perskindol Relax, Midalgan warm en Midalgan extra warm.

Warmtesmeermiddelen bevatten een of meer van de volgende bestanddelen: benzylnicotinaat, capsicumextract (spaanse-peperextract), histamine, methylnicotinaat of een salicylaat, zoals glycolsalicylaat.

Ze bevatten soms ook verkoelende bestanddelen, zoals kamfer en levomenthol (menthol).


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.