Terugroepactie irbesartan, losartan of valsartan bevattende geneesmiddelen

Geplaatst op 13-7-2021

Waalwijk, 13 juli 2021Vanochtend is landelijk bekend gemaakt dat in sommige medicijnen met irbesartan, losartan, valsartan een onzuiverheid is aangetroffen die er niet in hoort: AZBT.

Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. De kans dat u kanker krijgt omdat u een medicijn met AZBT heeft ingenomen, is heel erg klein.Niet alle medicijnen met irbesartan, losartan of valsartan bevatten deze onzuiverheid. De charges waar de onzuiverheid in aangetroffen is, zijn bij ons bekend. De fabrikanten hebben ons gevraagd deze charges terug te halen bij de patiënt.Gebruikt u een medicijn met irbesartan, losartan of valsartan?Wij willen u dan vragen dit terug te brengen naar de apotheek. Daar kunnen wij controleren of u het veilig kunt blijven gebruiken. Zo nodig krijgt u een ander medicijn. Mogelijk heeft u daarvoor wel een nieuw recept van uw (huis)arts nodig.Wilt u zelf kijken of uw verpakking tot de betreffende charges behoort? Ga dan naar https://www.igj.nl/publicaties/publicaties/2021/07/13/productoverzicht-sartanen-juli-2021  en klik op de productnaam die u gebruikt. Het kan zijn dat uw product twee keer wordt vermeld (lijst van betrokken producten EN lijst van betrokkenparallel-geïmporteerde producten), klik dan op beide mogelijkheden.Staat uw charge erbij? Graag zien wij u dan in de apotheek. We kijken dan samen naar een alternatief.

Stop in ieder geval nooit zonder overleg met uw medicijn.Mocht u nu op vakantie zijn, dan kunt u uw geneesmiddelen na uw vakantie omruilen bij de apotheek. Er is nu geen direct risico. Deze terugroepactie is vooral uit voorzorg; medicijnen moeten veilig zijn en voldoen aan de veiligheidseisen die zijn gesteld.


Uw apotheker(s)

N. Heijtveldt

N. Heijtveldt

BIG-nummer: 99912234717