Hepsera

Active ingredient: adefovir

The text below is about the active substance adefovir


Introductie

Adefovir is een virusremmer. Het remt de groei van het hepatitis-B-virus.

Artsen schrijven het voor bij de leverziekte chronische hepatitis B.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

  • Adefovir remt de groei van het hepatitis B-virus.
  • Bij chronische hepatitis B (leverontsteking).
  • Het kan enkele maanden duren voor de behandeling aanslaat. U merkt dat het werkt als het aantal virussen in het bloed afneemt.
  • Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder verdwenen zijn. Een kuur duurt vaak een jaar of langer.
  • Het virus gaat meestal niet helemaal weg. Daarom zal uw arts uw bloed regelmatig controleren. Nemen de virussen weer toe? Dan zal uw arts opnieuw een virusremmer voorschrijven, zoals adefovir.
  • Kies een vast tijdstip om dit medicijn in te nemen, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.
  • Bijwerkingen onder meer: vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, huiduitslag.
  • U kunt ook last krijgen van maag en darmen. Bent u misselijk? Neem het medicijn dan in met wat voedsel.
  • De werking van uw nieren kan verminderen. Uw arts zal daarom regelmatig uw bloed en urine controleren.


Werking

Ernstige leverziekte

Hepatitis B is een leverontsteking veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen. Ze worden met letters aangeduid: A, B en C. Hier gaat het om virustype B en de ziekte hepatitis B.

Verschijnselen
Een infectie met hepatitis B geeft niet bij iedereen klachten. De infectie kan ook zonder verschijnselen verlopen. Ongeveer 4 van de 10 geïnfecteerde mensen krijgt wel ziekteverschijnselen.

Verschijnselen van hepatitis B beginnen meestal met gebrek aan eetlust, algemeen ziektegevoel, vermoeidheid, misselijkheid en braken, buikklachten, koorts en gewrichtsklachten. Soms ontstaat na een paar dagen een gele verkleuring van de huid (geelzucht), die in enkele weken weer afneemt. De ziekteverschijnselen houden enkele weken tot maanden aan.

Sommige mensen worden daarna drager van de ziekte. Dan zijn de ziekteverschijnselen weliswaar verdwenen, maar is het virus nog wel in het lichaam aanwezig en is men wel besmettelijk. Sommige mensen houden hun leven lang last van hun lever, omdat deze door de infectie beschadigd is geraakt. Dit wordt een chronische hepatitis-B-infectie genoemd.

Oorzaak
Hepatitis B is een besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen door seksueel contact of door contact met bloed van een besmet persoon. Ook als deze persoon al lang geen verschijnselen meer heeft van de leverontsteking, kan hij nog wel besmettelijk zijn.

Ook kunt u deze ziekte oplopen als u zich prikt aan besmette voorwerpen, bij het zetten van tatoeages en piercings of bij het scheren met een gebruikt mesje, bijvoorbeeld bij de kapper. Zwangere vrouwen die met het virus zijn besmet, kunnen hun kind tijdens de geboorte besmetten.

Behandeling
Bij een chronische hepatitis B-infectie schrijft de arts meestal een kuur met peginterferon-alfa voor. Als dit medicijn niet helpt of niet wordt verdragen, kan de arts medicijnen voorschrijven die het virus onderdrukken, zoals entecavir, adefovir, lamivudine of telbivudine.
Het duurt meestal meerdere maanden voor deze behandeling effect heeft. De arts kan in het bloed meten of het virus afneemt. Eventueel merkt u dan zelf ook dat u minder vermoeid bent of minder buikklachten heeft.
Als het aantal virussen dat u bij zich draagt voldoende is gedaald, moet u meestal nog een half jaar tot een jaar doorgaan met de behandeling. Daarna zal uw arts regelmatig controleren of het virus weer opspeelt. In dat geval moet u opnieuw adefovir gebruiken, of een andere virusremmer.

Soms wordt het virus ongevoelig voor adefovir (het virus wordt resistent). Adefovir werkt dan niet meer. Als dat het geval is, zal de arts u overzetten op een van de andere medicijnen tegen hepatitis B.

Voorkomen van besmetting
Het is mogelijk u te laten vaccineren tegen het hepatitis B-virus. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op hepatitis B, zoals prostituees, harddruggebruikers en werkers in de gezondheidszorg. Zij kunnen zich bij de GGD of (huis)arts laten vaccineren.

Lees meer over ernstige leverziekte . "

Infecties met virussen

Adefovir werkt tegen het hepatitis-B-virus. Zie hiervoor boven bij ernstige leverziekte.

Lees meer over infecties met virussen . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Vermoeidheid en zwakte

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, winderigheid en buikpijn

    Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.

  • Huiduitslag en jeuk

    Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Verminderde werking van de nieren. U merkt hier zelf meestal niets van. Uw arts zal daarom uw bloed en urine regelmatig controleren. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige nierziekte. U kunt dan last krijgen van botpijn, spierpijn of spierzwakte, veel moeten plassen en troebele urine. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Zwakkere botten en botpijn door botontkalking (osteoporose)

    U heeft dan meer kans op een botbreuk. Dit ontstaat door een gebrek aan fosfaat in het bloed. Door extra fosfaat te gebruiken (in een voedingssupplement) is de kans op deze bijwerking te verminderen.

  • Ernstige veranderingen in het bloed (een melkzuuracidose). De verschijnselen zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, snelle ademhaling en bewustzijnsverlies. Neem bij deze verschijnselen onmiddellijk contact op met een arts. Deze bijwerking ontstaat vooral als u ook last heeft van een verminderde werking van de lever of nieren of een ontsteking van de alvleesklier. Raadpleeg uw arts bij pijn boven in de buik, geelzucht (gele verkleuring van huid en oogwit), koorts, verlies aan eetlust, misselijkheid. 

    Mensen die al een leveraandoening hebben, moeten extra worden gecontroleerd.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
De tabletten heel doorslikken met een half glas water.

Wanneer?
U kunt dit medicijn zowel met wat voedsel als op een nuchtere maag innemen. Heeft u last van misselijkheid, neem dit medicijn dan in met wat voedsel.

Kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Het kan meerdere maanden duren voor de behandeling aanslaat. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om te bepalen of het aantal virussen in uw bloed minder wordt. Als het werkt moet u het vaak nog meerdere maanden gebruiken. Een kuur duurt vaak een jaar of langer.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Hierdoor is er altijd voldoende medicijn in uw bloed om het virus te bestrijden.
Zodra u een dosering uitstelt, loopt u het risico dat het aantal virussen toeneemt. Bovendien is er dan kans dat het virus resistent (ongevoelig) wordt voor het medicijn.

Bent u een keer een dosis vergeten? Neem de dosis in zodra u het merkt en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over. Neem geen dubbele dosis in.

Heeft u gebraakt minder dan 1 uur na het innemen van een dosis? Neem dan opnieuw een dosis in. Heeft u gebraakt meer dan 1 uur na inname van een dosis? U hoeft dan geen nieuwe dosis in te nemen.


Verboden

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Bij de leverziekte hepatitis B is het gebruik van alcohol dus af te raden.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.


Stoppen

Het is niet verstandig zomaar te stoppen, behalve als u te maken krijgt met ernstige bijwerkingen. Als u stopt zal het hepatitis-B-virus zich weer vermeerderen, zodat u weer klachten kunt krijgen. Overleg hierover met uw arts.


Handelsinformatie

Adefovir is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Hepsera in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.